Krijg meer voor elkaar in het komende jaar

,

Krijg meer voor elkaar in het komende jaar

3 belangrijke stappen die je kunt zetten om uitstel uit te bannen

Iedereen heeft er wel eens last van: die vervelende gewoonte om zaken uit te stellen en voor je uit te schuiven. Behalve dat je dan zaken niet voor elkaar krijgt levert het ook nog eens flink wat stress op. Ergens blijft het knagen waardoor je niet helemaal kunt ontspannen en de klussen die gedaan moeten worden toch ergens in je hoofd blijven rondcirkelen.

In dit artikel behandel ik 3 belangrijke stappen die je kunt zetten om uitstel uit te bannen en daardoor meer voor elkaar te krijgen. Goethe zei al: ‘We hebben altijd tijd genoeg als we hem maar goed gebruiken!’

Een van de ergste manieren om je tijd te gebruiken (misbruiken past hier beter!) is om iets heel erg goed te doen wat je helemaal niet hoefde te doen.

HOE KUN JE MEER VOOR ELKAAR KRIJGEN:

Maak een lijst met doelen en stel prioriteiten

Maak een lijst van alle hoofddoelen, projecten en verantwoordelijkheden die je hebt en pas hierop de 80 / 20 regel toe.
Deze regel staat bekend als het Pareto principe en betekent in dit verband: 20% van je activiteiten zorgt voor 80% van je resultaten. Bepaal welke van je doelen en taken in deze top 20 procent zitten.
Besluit vandaag nog dat je steeds meer van je tijd aan dit kleine aantal doelen gaat besteden en steeds minder tijd aan de taken die van minder belang zijn. Maak van dit besluit een vast voornemen dat je dit hele jaar blijft toepassen en het effect zal enorm zijn!

Plan elke dag van te voren

Start elke ochtend (of: de avond tevoren) met een lijst van de zaken die je die dag absoluut wilt voltooien. Deze lijst dient uiteraard in lijn te zijn met de lijst uit de vorige stap.

Je maakt dus niet een lijst met wensen waar je aan wilt werken, nee je maakt een lijst met zaken die je af wilt werken, die je wilt voltooien! Gebruik deze lijst als een wegwijzer om door je dag te manoeuvreren en streep weg wat je voltooid hebt. Houd het kort en simpel en noteer de taken waarvan je weet dat je ze kunt voltooien. Doe de belangrijkste taak het eerst en weiger te werken aan taken uit de laagste 80% als je nog taken in je top 20% heb staan.

Geef jezelf een compliment bij elke voltooide taak! De bedoeling van de lijst is je te helpen je focus te houden op wat echt belangrijk is. Verder helpt de lijst je om je hoofd leeg te maken en zo stress weg te houden.

We hebben allemaal bepaalde tijden van de dag waarop we het meest productief zijn. Zoek uit welke tijden dat voor jou zijn en houd daar rekening mee in je planning en: Communiceer je tijdsplanning aan je omgeving.

Vergeet niet om ook je tijd voor ontspanning te plannen. Dat geldt per dag, maar natuurlijk ook per week, maand en jaar. Iedereen heeft tijd nodig om te ontspannen en de batterij opnieuw op te laden.
Als je deze tijd niet regelmatig bewaakt betaal je spoedig een prijs op een andere manier: Je gezondheid of je gevoel van welbevinden kan er onder gaan lijden.
Als je de momenten van ontspanning op tijd hebt gepland kun je in je werktijd, zonder uit te stellen, werken aan het behalen van al je doelen.

[pullquote]‘We hebben altijd tijd genoeg als we hem maar goed gebruiken!’[/pullquote]

Laat je niet afleiden

Een van de grootste problemen als je productief wilt zijn in onze tijd, is de enorme hoeveelheid afleiding: De aantrekking daarvan kan gigantisch zijn.
Schakel alles uit wat je maar af kan houden van de taak die voor je ligt, zoals je telefoon, radio, televisie etc. Zet de signaalfuncties uit van bijvoorbeeld e-mail, facebook, twitter etc. Werk vervolgens in blokken van bijvoorbeeld minimaal een uur en zorg dat je daarbinnen door niemand gestoord zult worden.
Tenslotte: Doe iets nuttigs als je uitstelt. Als je werkelijk je niet kunt zetten tot het aanpakken van een taak waar  je tegenop ziet, zorg dan in elk geval dat je iets anders doet dat nuttig is, zoals je bureau opruimen. De sleutel zit in de actie!

Natuurlijk valt er over dit onderwerp nog veel meer te zeggen. Als jij ideeën en tips hebt om meer voor elkaar te krijgen, noteer ze dan alsjeblieft in het commentaarveld hier beneden.

Hartelijke groet,
Ben

Deel dit artikel s.v.p. door op de knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk hiervan kunnen profiteren.

 

3 antwoorden
 1. Frank Jenniskens
  Frank Jenniskens zegt:

  Hallo Ben,

  Goede timing ! Bruis van de ideeën, teveel om allemaal op korte termijn te kunnen realiseren. Merk tegelijk dat ik het eraan beginnen voor me uitschuif…

  Waardevolle tips. Niet onbekend, maar goed om ze weer eens vooraan in de aandacht te hebben.

  Wat mij als zzp-er op een bepaald moment opviel, was dat ik veel minder gemakkelijk acties afmaakte dan toen ik nog in dienstverband werkte. Dat kwam omdat daar acties veel vaker gekoppeld waren aan andere mensen: een projectbijeenkomst, een collega die het moest bekijken, een klant waar het aan beloofd was op een bepaald moment.

  Sinds die tijd probeer ik bij bepaalde acties “een collega” te vinden die een stuk voor me reviewt. Dan is het ineens minder vrijblijvend en geeft het toch die manifestatie-magic die een concrete tijdsafspraak veroorzaakt.

  Groetjes, Frank

  Beantwoorden
  • ben beurskens
   ben beurskens zegt:

   Dag Frank,
   wat je schrijft is waarschijnlijk zeer herkenbaar voor veel mensen (en niet alleen ZZP-ers).
   Je hebt mijns inziens een praktische en effectieve oplossing hiervoor bedacht door je eigen ‘stok achter de deur’ te creëren!
   Groeten,
   Ben

   Beantwoorden
 2. ben beurskens
  ben beurskens zegt:

  Dag Frank,

  dank je wel voor je reactie.

  Wat je beschrijft is waarschijnlijk erg herkenbaar voor veel mensen (en dan niet alleen ZZP-ers).

  Je hebt mijns inziens een praktische en effectieve oplossing hiervoor bedacht door je eigen ‘stok achter de deur’ te creëren!

  Groeten, Ben

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.