Haal het beste uit je team

Nederlands Elftal tijdens de wedstrijd Nederland-Spanje, WK 2014

Haal het beste uit je team

Waardevolle tips om je team top te maken

Mensen kunnen in teamverband prestaties leveren die ze alleen nooit voor elkaar zouden krijgen. Denk nog maar eens terug aan het Nederlands elftal tijdens het  afgelopen WK. Wat kenmerkte dit team? Passie, teambuilding, een vechtersmentaliteit en resultaat. Alle 23 spelers kregen speeltijd, hetgeen een unicum is. Er was zichtbaar eendracht en plezier binnen het team!

[pullquote]Passie, teambuilding, een vechtersmentaliteit en resultaat[/pullquote]

Hoe krijg je dit als leider voor elkaar? Hoe kun je je mensen nog motiveren in tijden van een recessie, als er ontslagen dreigen te vallen en je financiële middelen om te belonen beperkt zijn? Als de competitie toeneemt zijn het de teams die goed samenwerken en creatief zijn, die excelleren. Een hoge moraal, enthousiasme en het bezitten van kernvaardigheden en competenties zijn noodzakelijk om op de langere termijn te kunnen overleven.

TIPS OM JE TEAM TOP TE MAKEN

Zorg dat je team achter de kernwaarden van je bedrijf kan staan.

Kennen je mensen de kernwaarden van je bedrijf? Kennen ze de missie en de visie van je organisatie en belangrijker nog: Weten ze wat dat betekent voor hun handelen in de alledaagse praktijk?

Stel duidelijke doelen

Maak glashelder wat je wilt. Maak het kader en de grenzen duidelijk. Bereid je hierop goed voor zodat je weet dat je volledig bent geweest in wat je wilt. Vervolgens kun je de precieze invulling overlaten aan je team. Op deze manier hebben zij ook invloed en benut je de vermogens van iedereen optimaal. Teleurstellingen achteraf zullen verminderen en de betrokkenheid en motivatie van je team nemen drastisch toe!

Geef op tijd feedback

Geef voortdurend heldere feedback. Zorg dat je mensen exact weten wat er van ze wordt verwacht en koppel zo snel mogelijk terug wat je vindt van het gedrag dat ze vertonen. Beschrijf het specifieke gedrag en de gevolgen daarvan, zodat ze niet hoeven gissen naar jouw beoordeling en op tijd bij kunnen sturen.

Wees integer en consistent

Vertrouwen moet je verdienen en zoals het spreekwoord zegt komt dat te voet en gaat het te paard. Wees dus eerlijk en wind er geen doekjes om, ook wanneer een boodschap minder populair is.

Waardeer ieder lid van je team en zijn bijdrage

Niet als een trucje, maar vanuit volledige oprechtheid!

Louis van Gaal gaf al zijn 23 spelers speelminuten, hoe kort ook soms. Dit was nog nooit eerder vertoond! Als mensen voelen dat ze gewaardeerd worden is dat een zeer krachtige motivator die beter werkt dan geld alleen. Zorg dat je jouw teamleden leert kennen, dat je weet waar hun persoonlijke aspiraties en hun krachten liggen en waarvoor ze ’s morgens opstaan. Erken je mensen regelmatig voor de inspanningen die ze leveren en vier de successen.

Luister

Voor goed leiderschap is luisteren een zeer belangrijke competentie. Het levert vertrouwen op, betere relaties en een gevoel van verbondenheid. Je laat nl. zien dat je geïnteresseerd bent in de ander en waardeert wat deze zegt. Je vergroot zo ook de  betrokkenheid bij het bedrijf.

Wees een voorbeeld, een rolmodel.

Je medewerkers kijken naar hoe jij de dingen doet en je toont je leiderschap in elke activiteit die je onderneemt, hoe klein misschien ook. De manier waarop jij acteert kan de toon zetten voor het hele team. Zorg dus ook dat je plezier in je werk houdt!

Ontwikkel je mensen

In tijden van economische neergang is het opleidingsbudget vaak het eerste waarin gesneden wordt. Helaas, want juist dit zijn tijden waarin leiderschap, innovatie, teamwerk en goede service voor klanten meer dan nodig zijn. Ze maken dan juist het verschil!

Alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je verder

Je brengt met elkaar veel meer tot stand dan je alleen ooit had kunnen doen.
Houd het plezier en zorg dat je blijft lachen met elkaar!

Tot zover mijn tips.

Deze opsomming is natuurlijk verre van volledig. Ik ben daarom benieuwd naar jouw tips om je team top te maken.
Wil je deze alsjeblieft laten weten in het commentaarveld hieronder?

Dank je wel alvast!
Ben

Deel dit artikel s.v.p. door op de knop hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

 

2 antwoorden
 1. Stephan Westerdijk
  Stephan Westerdijk zegt:

  Wees onderdeel van het team. Stel je niet boven het team, maar wees een volwaardig lid. Betrek het team in afwegingen die gemaakt moeten worden. Toon je bereid om waar mogelijk ook je ‘handen vuil te maken’ in uitwerkingen van zaken.

  Delegeer. Delegeer taken aan mensen die zich willen ontwikkelen of een talent hebben. Zorg er voor dat je de verwachtingen goed / duidelijk stelt aan het begin en vergeet niet het mandaat / de verantwoordelijkheid mee te delegeren. Bespreek aan het begin hoe de voortgang gedeeld wordt. Evalueer achteraf om steeds beter te worden.

  Stel je kwetsbaar op. Laat anderen je helpen, ook als het medewerkers zijn. Ook voor de ‘leider’ geldt dat je samen meer weet dan jij alleen. Ook voor de ‘leider’ geldt dat hij / zij nog veel kan leren.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.