Mag het met wat minder stress?

,

Mag het met wat minder stress?

Enkele eenvoudige tips om stress buiten de deur te houden

Als je merkt dat je moeilijk kunt ontspannen en je in gedachten steeds maar met je werk bezig blijft, is het wellicht tijd om iets te veranderen. Misschien is het nodig dat je je werkbelasting, je takenpakket onder de loep neemt en bespreekt met je baas of dat je op een andere manier stevig ingrijpt.

Daarnaast kun je een aantal eenvoudige dingen doen om te zorgen dat je geregeld ontspant zodat je toch productief kunt blijven.
Veel van onderstaande tips en oefeningen kun je binnen enkele minuten doen. Op die manier kun je ook in een drukke dag zorgen voor korte momenten van ontspanning, waardoor je de controle over je rust en werkzaamheden gemakkelijker bewaart.

Leef in het enige moment waarin dat kan: nu!

De meeste gedachten halen je weg uit het huidige moment en trekken je naar de toekomst of naar het verleden. Wees volledig in het hier en nu. Oefen om helemaal op te gaan in die ene activiteit waar je nu mee bezig bent en bekommer je niet om het volgende moment.

Concentreer je op je zintuigen

Bekijk 5 minuten lang met aandacht de dingen om je heen, hoor de geluiden die je omringen en geef ze even al je aandacht., voel werkelijk hoe het met je is, hier en nu, ruik bewust de geuren die er zijn en proef intens datgene wat je eet en drinkt.

Mediteer

Sluit je ogen, ga zitten en concentreer je op je ademhaling. Adem langzaam en diep in en uit . Telkens als je aandacht wegdrijft, wat zeker in het begin vaak zal gebeuren, breng je hem gewoon weer rustig terug naar je ademhaling. Begin met slechts een paar minuten en bouw het langzaam op naar zoveel tijd als jij prettig vindt.

Maak van recreatie een prioriteit

Het heet niet voor niks “re- creatie”. Zorg voor voldoende vakantieperiodes, al is het maar regelmatig een lang weekend en plan die periodes in je agenda in. Neem elke week een volledige (weekend-) dag vrij van je werk. Op deze dag doe je niets wat te maken heeft met je werk: Dus geen mails beantwoorden, meegenomen werk doen of nadenken over een bepaalde kwestie die daar speelt. In plaats daarvan onderneem je ontspannende activiteiten, zoals tijd met je partner, kinderen en familie doorbrengen, naar een voorstelling of film gaan, sporten, wandelen of welke activiteit ook maar waardoor jij kunt opladen. Je zult merken dat je de werkdag erna weer verfrist kunt opstarten.
[pullquote]Door te bewegen maak je endorfinen aan die je stemming zullen verbeteren[/pullquote]

Beweeg

Bouw beweging in in je dagelijkse routine: Sport geregeld, wandel in je pauze in plaats van achter je bureau te blijven zitten. Ga naar buiten, beweeg en zet je lijf even aan het werk. Je maakt met beweging endorfinen aan die je stemming zullen verbeteren.

Schrijf je zorgen van je af

Je gedachten van je afschrijven is een prima manier om de last ervan te verlichten en ze van je af te zetten. Gedachten hebben de neiging om je (onbewust) meer te belasten dan je in de gaten hebt en kunnen een behoorlijke stoorzender zijn. Het kan helpen om ze aan het papier toe te vertrouwen.

Ruim je werkplek op

Houd je bureau of tafel waaraan je werkt, zo leeg mogelijk. Ruim regelmatig op en zorg dat alleen datgene in het zicht ligt wat te maken heeft met de taak die je aan het uitvoeren bent. Al het andere zal je alleen maar afleiden. Doe steeds maar één ding tegelijk.

Ik ben benieuwd om van jou te horen welke ideeën jij hebt om op tijd aan je ontspanning toe te komen en stress buiten de deur te houden.

Laat ons je antwoord weten in het commentaarveld onder aan deze pagina en laat je ook inspireren door de ideeën van anderen

Ik wens je een productieve en ontspannen week toe!

Hartelijke groet,
Ben

Deel dit artikel s.v.p. door op de knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk hiervan kunnen profiteren.

 

5 antwoorden
 1. Inge Kormelink
  Inge Kormelink zegt:

  Prima tips die zeker van pas komen. Veel wat we misschien wel weten, maar toch nog niet doen, dus af en toe eraan worden herinnerd is zeker waardevol. Fijne werkweek allemaal!

  Beantwoorden
  • ben beurskens
   ben beurskens zegt:

   Dag Inge,
   goed te horen dat de tips van pas komen. En je hebt gelijk: Een aantal weet je misschien wel, maar de vraag is natuurlijk: leef je ze ook, pas je ze daadwerkelijk toe in je leven? Eigenlijk kun je dan pas met recht zeggen: "Ik weet het"
   Groeten,
   Ben

   Beantwoorden
 2. ben beurskens
  ben beurskens zegt:

  Dag Inge,

  goed te horen dat de tips van pas komen. En je hebt gelijk: Een aantal weet je misschien wel, maar de vraag is natuurlijk: leef je ze ook, pas je ze daadwerkelijk toe in je leven? Eigenlijk kun je dan pas met recht zeggen: “Ik weet het”

  Groeten, Ben

  Beantwoorden
 3. D. de Vries
  D. de Vries zegt:

  Dag Ben,
  Wellicht nog een aanvullende tip: zoek en vind werk dat goed bij je past en waar je energie van krijgt (ipv dat het energie & stress kost).

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  Plaats een Reactie

  Meepraten?
  Draag gerust bij!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *