Burnout: Beter voorkomen dan genezen

,

Burnout: Beter voorkomen dan genezen

7 manieren om een betere werkprive balans te bereiken en een burnout te voorkomen

Een goede werkprivé balans is essentieel om zowel je werktijd als je vrije tijd plezierig door te kunnen brengen. In 2013-2014 werd bijna 40 % van alle werk gerelateerde ziektes veroorzaakt door werkstress, depressie of zorgen. Dit kan een vroege burnout tot gevolg hebben. Je kunt echter stappen ondernemen om dit te voorkomen. Onderstaand een aantal manieren om een betere werkprivé balans te bereiken. Zo vlak voor de vakantieperiode wellicht goed om eens bij stil te staan.

1. Geniet van de kleine dingen
Bewaar de leuke dingen niet alleen voor in het weekend of in de vakantieperiodes, maar doe ook door de week af en toe iets leuks waar je van geniet.

2. Zorg voor goed tijd management
Neem om te beginnen afstand en bekijk je takenpakker eens goed. Zorg dat je de taken met een hoge prioriteit doet wanneer je veel energie hebt. Zorg voor voldoende rust en tijd om op te laden en neem die ook echt. Pas al je vaardigheden voor tijdmanagement ook toe op andere levensgebieden zoals je partner, kinderen, familie, vrienden, je gezondheid etc . Zo zul je een meer gebalanceerd leven leiden. Een gebalanceerde levensstijl verlaagt je stressniveau aanzienlijk.

[pullquote]De gedachte dat je alles af zult krijgen wat je moet doen kun je maar beter vergeten[/pullquote]

3. Weet wanneer je moet stoppen
Kies je taken voor een dag en stop dan ook als je die gehaald hebt. Plan hapklare brokken op een dag en geen eindeloze lijst met ‘to do’ dingen. Er is altijd meer werk te doen en de gedachte dat je alles af zult krijgen kun je maar beter vergeten. Het gaat erom dat je die dingen doet die je echt wilt doen, en die het meest belangrijk zijn. Het gaat ook om het stellen van prioriteiten.
Als je eenmaal begint met je dag een aantal uren op te rekken is het eind al snel zoek. En als je je overweldigd begint te voelen door al het werk, is het hoog tijd om eens een nieuwe balans op te maken.

4. Erken je prestaties
Erken voor jezelf wat je allemaal hebt gedaan op een dag en focus niet steeds op datgene wat er nog gedaan moet worden. Dit is erg goed voor de moraal, niet alleen voor jezelf, maar voor je hele team! Complimenteer ook de mensen om je heen voor datgene wat ze tot stand hebben gebracht.

5. Ga offline als het even kan
Zorg ervoor dat je regelmatig niet online bent en niet voor alles en iedereen bereikbaar. Het gaat erom dat je zelf periodes kiest waarin je ook echt met andere dingen dan met je werk bezig kunt zijn, Hiertoe is niet online zijn tegenwoordig belangrijk. Kies daar zelf voor en voed zo ook je omgeving op.

6. Gebruik je vakantiedagen
Gebruik je vakantiedagen ook echt om te ontspannen en op te laden Dit geldt voor een weekend maar ook voor losse vakantiedagen en alle vakanties. Het zal je scherp houden! De boog kan en hoort niet altijd gespannen te zijn. Dit is noodzakelijk om energiek en gefocust te blijven.

7. Kies voor een gezonde levensstijl
Vergeet niet voor jezelf te zorgen terwijl je voor zaken en voor anderen aan het zorgen bent. Pas op met compromissen in drukke tijden door bijvoorbeeld niet meer te sporten en ongezond te eten. De ochtend is overigens een goed moment voor oefening; dan kan er niet zo snel van alles tussen komen. Maak gezonde keuzes met voedsel. Dat is belangrijk voor je welzijn en tegenwoordig makkelijker dan ooit.

Is jouw leven in balans? Welke adviezen en tips heb jij als het gaat om de balans tussen werk en prive?

Noteer je antwoord op deze vragen alsjeblieft in het commentaarveld onder aan deze pagina en laat je ook inspireren door de ideeën van anderen

Hartelijke groet,
Ben

Deel dit artikel s.v.p. door op de knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk hiervan kunnen profiteren.

[ultimatesocial networks=”facebook,twitter, linkedin, google, mail” align=”center” count=”false”]

[spb_blank_spacer height=”5px” width=”1/1″ el_position=”first last”]