Waardevolle tips om een nieuwe baan te vinden

7 Tips om een nieuwe baan te vinden

Bijna iedereen kent inmiddels wel iemand die noodgedwongen naar ander werk zoekt. In de huidige tijd met zijn economische crisis is het vaak niet zo gemakkelijk om een andere baan te vinden. Onderstaand enkele tips hoe je dit aan kunt pakken.

Onze tips om je te helpen:

1. Accepteer je nieuwe werkelijkheid

Het verliezen van een baan betekent vaak, net als bij rouwverwerking, dat er tijd nodig is om het te verwerken. Neem die tijd en accepteer vervolgens dat er niets meer aan het ontslag te doen is en dat dit je nieuwe situatie is, zodat je ook zo snel mogelijk weer verder kunt.

2. Zie het vinden van werk als je huidige baan

Neem de tijd om een plan te maken van wat je nu echt wilt en wat je nieuwe carrièredoelen zijn. Bedenk welke ervaring en ambitie je wilt inzetten voor je toekomstige werkgever en zoek een bedrijf dat hierbij past. Ga jouw kwaliteiten niet aan een vacature aanpassen, maar zoek een baan die past bij jouw kwaliteiten. Zowel jijzelf als het bedrijf zullen meer profijt hebben van deze aanpak.

3. Zorg voor structuur in je dagindeling

Als werk vinden jouw baan is, begin dan net als de meeste werkenden vroeg op de dag. Bepaal wat je in de ochtend wilt doen: LinkedIn en Twitter checken op nieuwe vacatures? Een goed CV en brieven schrijven? Je verdiepen in organisaties waar je wilt werken? Plan een volwaardige lunchpauze en lunch niet op je werkplek! Loop na de lunch vooral eens een blokje om. Plan wat je in de middag wilt doen: Een netwerkafspraak of andere activiteit? Relevante artikelen lezen over je vakgebied uit vakbladen, op internet of via social media?

4. Werk je Social Media profielen bij

Zorg dat je profielen op social media, zoals Linkedin, facebook, google+ etc. up-to-date zijn en verwijder niet-ondersteunende teksten, foto’s etc. Maak duidelijk welke waarde jij kunt toevoegen aan een toekomstige werkgever. Verreweg de meeste werkgevers bekijken hun sollicitanten tegenwoordig op social media! Google eens op je eigen naam om te zien wat er dan verschijnt. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan!

5. Zorg dat je CV in orde is en zet het online

Zorg voor een strak en piekfijn CV dat helemaal up-to-date is! 2 Kantjes is voldoende, 1 lettertype ook! Laat het door een paar mensen nakijken op spelfouten en voor commentaar. Niet voor elke vacature wordt geadverteerd. Sommige werkgevers gaan zelf op zoek naar geschikte kandidaten. Door een persoonlijke website te (laten) bouwen kunnen werkgevers je gemakkelijker vinden. Probeer jezelf te verkopen via internet.

6. Maak een ‘elevator pitch’

Zorg dat je in 1-2 minuten duidelijk kunt maken wie je bent, wat je achtergrond is, wat je ambities zijn en wat jou onderscheidt van alle anderen in jouw vakgebied.

7. Maak gebruik van je netwerk en bouw dit uit

Laat je omgeving weten dat je op zoek bent naar een baan en schrijf je in bij een werving- en selectiebureau.

Tot zover mijn tips.

Als jij ervaringen wilt delen of tips wilt toevoegen, doe dat alsjeblieft in het commentaarveld hier beneden.

Veel succes!
Ben

Deel dit artikel s.v.p. door op de knop hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk hiervan kunnen profiteren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.