4 belemmeringen om te delegeren

Jaap van Zweden dirigeert het Radio Filharmonisch Orkest (foto Hans van der Woerd)

4 Belemmeringen om te delegeren

Je vermogen om effectief te delegeren bepaalt meer dan wat ook, uiteindelijk je succes in management en als leider

Door effectief te delegeren kun je er voor zorgen dat je als leidinggevende een omgeving creëert die meer productief en meer creatief is en waar meer mogelijkheden voor groei ontstaan.

Meer dan driekwart van de werkbegroting van de meeste organisaties wordt geïnvesteerd in mensen. De manier waarop je delegeert bepaalt of mensen groeien en hun mogelijkheden ontwikkelen, of juist niet…

[pullquote]Meer dan driekwart van de werkbegroting van de meeste organisaties wordt geïnvesteerd in mensen[/pullquote]

Delegeren is niet alleen maar simpel vertellen wat iemand moet doen en het daarbij laten. In de kern gaat delegeren over vertrouwen en als je het op de juiste manier doet, versterkt het de relatie tussen jou en je medewerker.

Je vermogen om effectief te delegeren bepaalt meer dan wat ook, uiteindelijk je succes in management en als leider.

Veel managers bewijzen lippendienst aan het proces van delegeren, maar doen het vaak niet, vanwege bepaalde opvattingen die ze hebben, bewust of onbewust. Hiermee ontnemen ze hun medewerkers helaas de kans om zelf te leren en zelf te scoren en misgunnen ze hen feitelijk resultaten.

4 belemmerende overtuigingen die jou wellicht weerhouden om (meer) te delegeren:

1. Ik heb geen tijd om te delegeren en als ik het zelf doe gaat het sneller.

Vaak denken managers dat ze geen tijd hebben om met een medewerker er voor te gaan zitten en de taak uit te leggen. Of: Ze werpen de taak a.h.w. ‘over de schutting’ door alleen maar aan te geven per wanneer ze willen dat de klus gedaan is. Neem de tijd om te delegeren en om duidelijk te communiceren waarover het gaat. Op de korte termijn kost het zeker wat tijd. Op de langere termijn verdien je die tijd echter dubbel en dwars terug en zal blijken dat het de beste investering van je tijd is die je kunt doen!

2. Ik heb niet de juiste mensen om te kunnen delegeren.

Dit is iets wat ik veel leiders hoor zeggen. Leidinggevenden onderschatten vaak de mogelijkheden en capaciteiten van hun mensen. Voor iedereen die nieuw werk gaat doen zal het aanvankelijk wat onwennig zijn en worden er misschien wat meer fouten gemaakt. De kunst is om de kans op fouten zo klein mogelijk te maken. Daar­voor is een goede en regelmatige communicatie tus­sen jou en je medewerker nodig.

3. Ik verlies de deskundigheid die bij mijn functie hoort.

Als je een taak delegeert, sta je daarmee iets af aan je medewerker, je laat iets los en dat kan voelen als ‘ver­lies’. De bedoeling van delegeren is, dat je de ‘lege plekken’ opvult met meer zinvolle activiteiten voor jou als leider. Het is dus van belang om je als leidinggeven­de daar ­op te concentreren! Zo ben je taakvernieuwend en taakverdiepend bezig en dat levert gemakkelijk nieuwe bronnen van voldoening op.

4. Ik kan dit beter zelf doen, want ik ben hier heel goed in.

De neiging bestaat om die dingen te blijven doen waar we goed in zijn en die we (dus) ook leuk vinden. Vaak zijn zulke taken echter ook zeer motiverend voor een ander! De overtuiging dat jouw manier het beste resultaat oplevert, houdt je echter gekluisterd aan het operationeel blijven uitvoeren van allerlei taken die jouw mensen ook prima zouden kunnen doen. Het vergt een stap om van het ‘zelf doen’ je te ontwikkelen naar ‘laten doen’. Succesvol delegeren gaat over resultaten: Je kijkt dus naar ‘wat’ er opgeleverd wordt en laat het ‘hoe’ over aan de ander. Ook voor het ontwikkelen en motiveren van jouw mensen is delegeren een belangrijke methode!

Effectief delegeren is de sleutel om een bedrijf goed te runnen. Als je bovenstaande belemmerende overtuigingen opruimt, heb je een krachtig middel in handen om je mensen op te leiden en te motiveren.

Tot zover mijn 4 tips.
Er valt natuurlijk nog veel meer te zeggen over delegeren.
Ik ben dan ook benieuwd naar jouw ervaringen met delegeren.

Plaats jouw antwoord alsjeblieft in het commentaarveld hieronder

Deel dit artikel s.v.p. door op de knop hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk hiervan kunnen profiteren.